پیش از پیروزی انقلاب اسلامی، اموالی از خاندان پهلوی و بستگان درجه یک آنها باقی ماند. تصمیم گیری در خصوص این اموال بر عهده دادگاه انقلاب است تا آن را در صورت لزوم در اختیار وکیل ستاد اجرایی فرمان امام قرار دهد. در برخی موارد ، آراء صادره در خصوص مصادره اموال ، مورد اعتراض صاحبان اصلی قرار می گیرد. به این ترتیب پرونده شکایت از وکیل ستاد اجرایی فرمان امام شکل می گیرد. لذا افراد و صاحبان مال مصادره شده در صدد بازپس گیری ملک و اموال مصادره شده برمی آیند اما بطور اصولی بهتر است در این مسیر با وکیل اصل 49 یا وکیل ستاد اجرایی فرمان امام ملاقات کنند یعنی کارهای حقوقی خود را که با پیچیدگی همراه است توسط وکیل ستاد اجرایی پیش ببرند. در این مقاله قصد داریم نکاتی را در این خصوص و همچنین آشنایی با روند شکایت از ستاد اجرایی فرمان امام را یادآور شویم.
آشنایی با اصل 49 قانون اساسی
شکایت از وکیل ستاد اجرایی فرمان امام به واسطه اشتباهاتی است که گاه در نحوه اجرای قانون اصل ۴۹ قانون اساسی پیش میاید. پس از پیروزی انقلاب اسلامی، قانونی وضع گردید که مستند به آن در خصوص برخی از اموال تصمیم گیری می شود. مستفاد از اصل ۴۹ قانون اساسی دولت وظیفه دارد تا تمام ثروتی که راههای غیر قانونی بدست آمده را به صاحبان اصلی خود باز گرداند.
منظور از ثروتهای غیرقانونی ثروت های به دست آمده از راه هایی مانند اختلاس، قماربازی، غصب اموال، رباخواری و… است. فروش غیر قانونی زمین موات، معاملات دولتی غیر قانونی، راه اندازی مراکز فحشا و فساد و… نیز جزء همین دسته هستند. این اموال باید به صاحبان اصلی باز گردند . در صورتی که صاحبان اصلی مشخص نبودند، لازم است در اختیار حکومت قرار گیرد.
دادگاه های ویژه اصل ۴۹
شعب خاص اصل ۴۹ قانون اساسی، صلاحیت رسیدگی در این موارد را دارند:
- اموری که در اصل ۴۹ قانون اساسی ذکر شده است.
- اموال موضوع حکم حکومتی حضرت امام خمینی (ره).
- اموال افرادی که از کشور خارج شده اند و با گروه های محارب (یاغی، صهیونیست، جاسوسان سیا و…) ارتباط دارند.
و رسیدگی به ادعای اشخاص حقیقی و حقوقی در مورد اموالی که توسط دادگاه های انقلاب مصادره شدند.
بنابراین اشخاصی که هر نوع ادعایی نسبت به اموال مصادره شده به حکم قانون و تملیک و سرپرستی آن دارند، باید دعوی و شکایت خود را در شعب اصل ۴۹ مطرح کنند به این علت که امکان دارد حق بعضی افرادی تضییع شده باشد و اموالشان بی دلیل مصادره یا تملیک شده باشد، در این شرایط است که افراد باید از وکلای متخصص و مجرب و آگاه به قوانین و مقررات مربوطه و مطلع از رویه دادگاه های ویژه استفاده نمایند تا بتواند به حق و حقوق قانونی خود برسند.
شکل گیری ستاد اجرایی
در اسفند ماه ۱۳۵۷ به موجب فرمانی که امام خمینی صادر کرد، نهاد مستقل ستاد اجرایی تاسیس شد در این فرمان شورای انقلاب را موظف کرد تا کلیه اموالی که از خاندان شاهنشاهی و افراد نزدیک به آنها به صورت غیر قانونی از بیت المال جمع آوری شده است، مصادره گردند این قانون در خصوص چگونگی استفاده از اموال مصادره شده، این طور بیان کرده که اموال مصادره ای باید به نفع اقشار ضعیف جامعه مانند مستضعفان، کارگران و کارمندان استفاده شوند.
این نهاد از زمان تاسیس تاکنون به صورت مستقل در حال فعالیت است. پس از شکل گیری وکیل ستاد اجرایی فرمان امام با گذشت زمان و به مرور شاهد پرونده هایی هستیم. در برخی از آنها احکام مصادره اموال صادر شده اند اما برابر قانون ، صاحبان اصلی اموال ، حق اعتراض و باز پس گرفتن اموال خود را تحت شرایطی دارند.
مرجع رسیدگی به شکایت از ستاد اجرایی فرمان امام کدام است؟
پس از پیروزی انقلاب اسلامی رسیدگی به اموال خاندان پهلوی و تصمیم گیری درباره آنها بسیار حائز اهمیت بود از اینرو تصمیم گرفته شده است. تعیین تکلیف، دادگاه های ویژه ای به عنوان دادگاه اصل ۴۹ به عنوان یک مرجع تشکیل شوند.
پرونده های شکایت از ستاد اجرایی در خصوص چه مواردی هستند؟
در صورتی که در مورد املاک مختلف بر اساس اصل ۴۹ قانون اساسی بر مصادره اموال رای بدهند. ممکن است برخی به احکام صادره اعتراض داشته باشند. اجرای این احکام در صورتی امکان پذیر است که تحقیق و بررسی های دقیق انجام شود و شرعی بودن آن به اثبات برسد. در دعاوی پیرامون اجرای فرمان امام خمینی و اصل ۴۹ قانون اساسی، موضوعاتی مانند اختلاف ملکی و اعتراض به اموال مصادره شده جریان دارد.
افراد معترض ضمن ارایه دادخواست به دادگاه ، مراتب اعتراض خود را نسبت به احکام صادره از سوی دادگاه های ویژه رسیدگی به پرونده های اصل 49 اعلام می کنند. اعتراض ممکن است در خصوص احکامی باشد. ممکن است رای به مصادره املاک، اموال به نفع بنیاد مستضعفین، کمیته امداد و ستاد فرمان امام باشند.
آیا آرای صادره را می توان نقض کرد؟
پرونده های اعتراض به آراء منجر به مصادره اموال به نفع ستاد اجرایی فرمان امام، بسیار پیچیده هستند برای موفقیت در این پرونده ها کمک گرفتن از یک وکیل ستاد اجرایی فرمان امام با تجربه و خبره الزامی است. بسیاری از وکلای عمومی از مهارت و دانش کافی در این زمینه برخوردار نیستند. لذا کمک گرفتن از وکیل متخصص رسیدگی به پرونده های شکایت از ستاد اجرایی فرمان امام میتواند موفقیت را تضمین کند. در این صورت میتوان احکام را در دادگاه های تجدید نظر به نفع خود تغییر داد.
سخن پایانی
شکایت از وکیل ستاد اجرایی فرمان امام امروزه موضوع پرونده های بسیار زیادی است. رسیدگی به این پرونده ها در دادگاه های ویژه ای با عنوان دادگاه اصل ۴۹ انجام می شود. همچنین موفقیت در این پرونده ها مستلزم کمک گرفتن از وکلای خبره موسوم به وکیل اصل 49 و وکیل ستاد اجرایی فرمان امام است.
اگر شما در زمینه بازپس گیری اموال خود از ستاد اجرایی نیاز به وکیل ستاد اجرایی فرمان امام دارید برای آشنایی با روند پیگیری اینگونه پرونده ها و تماس با وکیل بر روی لینک ابتدای همین مقاله کلیک نمایید.